Veelgestelde vragen
Waar zijn producten van Outdoor Life Products te koop?

Producten van Outdoor Life Products zijn niet direct bij Outdoor Life Group Nederland Gouderak B.V. of online bij Outdoor Life Products verkrijgbaar. Wij leveren aan een zorgvuldig geselecteerd dealernetwerk dat bestaat uit alle grote doe-het-zelfretailers en e-tailers in de Benelux. Heeft u een product gezien dat u graag wilt kopen? Wij verwijzen u graag door naar een van onze klanten. 

Waarom kies je voor tuinhout?
OLP_schroef
Sterk en goed bewerkbaar
Hout heeft een grote sterkte bij een laag gewicht, is veerkrachtig en heeft geluidsabsorberende eigenschappen. En niet geheel onbelangrijk: hout laat zich met eenvoudige gereedschappen simpel bewerken. Genoeg redenen dus om voor (verduurzaamd) hout te kiezen!
ionicons-v5-e
Natuurproduct met karakter
Kies je voor hout, dan kies je voor een natuurproduct met karakter! Hout is de enige hernieuwbare grondstof dat door duurzaam bosbeheer (te herkennen aan de logo’s FSC en PEFC) door de natuur blijvend voorzien kan worden. Dit in tegenstelling tot producten gemaakt van fossiele grondstoffen.
OLP_winkelwagen
Kwaliteit staat voorop
Al het door ons verkochte tuinhout ondergaat een strenge kwaliteitscontrole alvorens wij het op de markt brengen. Of het nu gaat om ons bewerkte of onbewerkte tuinhout, U kunt zich verzekerd zijn van een kwalitatief hoogwaardig product dat voldoet aan alle geldende (Europese) richtlijnen.
ionicons-v5-j
Schoonheidsfoutjes
Ons hout kan soms schoonheidsfoutjes bevatten zoals noesten of kan soms krom zijn. We zullen nooit garanderen dat iedere plank, lat of paal 100% foutvrij is. Wel zorgen wij ervoor dat ons hout zo goed mogelijk is. Onder andere door het verduurzamen van vuren en grenenhout.
Verduurzamen? Wat bedoelen jullie dan precies?

Waarom wordt hout verduurzaamd?

Wij verkopen onder andere vuren en grenen geïmpregneerd tuinhout. Met andere woorden, wij verduurzamen het vuren en grenen hout. Dit doen we omdat vuren en grenen van nature weinig duurzaam is en het hout zonder behandeling na enkele jaren zal gaan rotten. Naast vuren en grenen verkopen wij ook Douglas hout en hardhout. Deze houtsoorten zijn van nature duurzamer en verkopen wij dan ook zonder behandeling. 

 

Hoe gaat het proces van verduurzamen in zijn werk?

Het verduurzamen van vuren en grenen hout start met het (kunstmatig) terugdrogen van het hout naar een vochtpercentage van rond de 20%. Daarna gaat het hout in zogenaamde vacuümdruk impregneerketels om impregneervloeistof toe te voegen. Deze impregneervloeistof wordt onder hoge druk in het hout geperst en zorgt ervoor dat het hout nadien langer beschermd wordt tegen natuurlijke afbraak door schimmels, insecten en bacteriën.  

 

Is dat dan gevaarlijk, verduurzaamd hout?

Het antwoord is nee. Wij verduurzamen ons hout onder strenge eisen van het KOMO-instituut. KOMO is een onafhankelijk instituut dat vele studies heeft uitgevoerd om de impact van geïmpregneerd hout op mens en natuur in kaart te brengen. Uitkomsten hebben uitgewezen dat impregneren onder KOMO-keur niet schadelijk is voor mens en milieu. De door ons toegepaste middelen zijn ongevaarlijk voor de mens.

 

Verduurzaamd hout kan dus probleemloos worden toegepast en verwerkt?

Ja. Allerlei studies wijzen uit dat verduurzaamd hout onder KOMO-keur probleemloos toegepast kan worden voor toepassingen in de tuin, zoals gebruik in speeltoestellen, zandbakken, groente- en siertuinen, schuttingen, compostbakken, enzovoorts. Dit blijkt ook uit het feit dat verduurzaamd hout onder KOMO-keur gewoon met het onbehandelde hout bij gemeentelijke afvalbedrijven aangeboden kan worden. Bij de verwerking van geïmpregneerd tuinhout hoeft u geen andere beschermingsmaatregelen te treffen dan bij de verwerking van onbehandeld hout nodig is.

Als hout verduurzaamd wordt, gaat het dan veel langer mee?

In de basis kan men stellen dat verduurzaamd hout ca. 5 keer langer meegaat dan onbehandeld hout. Voor het vuren en grenenhout kan men stellen dat deze na behandeling een gemiddelde levensduur hebben van 5 tot 10 jaar. Een en ander is wel afhankelijk van externe factoren zoals het gebruik van de juiste bevestigingsmiddelen (bijv. roestvrijstalen bevestigingsmiddelen), eventuele nabehandelingen, het klimaat, enz. Daarnaast spelen factoren zoals het aandeel spinthout ook een rol. Spinthout is de buitenste kern van het hout; het zogenaamde meest recent aangegroeide deel. Dit deel is van nature minder duurzaam. Heeft een houtsoort een groot aandeel spinthout, dan zal het minder duurzaam zijn.

 

Dus ik hoef verduurzaamd hout niet te onderhouden?

Als vuistregel kan men hanteren dat verduurzaamd hout onderhoudsarm is. Is het hout eenmaal verduurzaamd, dan hoeft het niet meer nabehandeld te worden tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën. Let wel: alle houtsoorten (behandeld en onbehandeld) blijven wel gevoelig voor ultravioletstraling. Alle houtsoorten zullen na verloop van tijd gaan verkleuren (vergrijzen) onder invloed van zonlicht. Dit kan voorkomen worden door het hout te behandelen met vele kleur afwerkproducten zoals bijvoorbeeld beits en verf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande eigenschappen hebben geen invloed op de kwaliteit, levensduur en constructieve eigenschappen:
Schimmel (witte vlekken)

Oppervlakkige schimmelvlekken in hout kunnen ontstaan wanneer natte delen enige tijd dicht opeengestapeld liggen, wat tijdens productie en transport het geval kan zijn.

 

Tip! Schimmel is eenvoudig te verwijderen met een schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld azijn of bleekwater) of een speciaal schimmel verwijderend middel. Overigens zal het in de loop van de tijd door het weer verdwijnen.

Hars uittreding

Ter bescherming van virussen en infecties maakt een boom hars aan. Dit is een natuurlijk verschijnsel en de hoeveelheid hars kan per boom flink verschillen. Nadat hars is uitgehard kan het eenvoudig worden verwijderd.

 

Tip! Het is mogelijk eventuele harsdruppels voorzichtig weg te schrapen of met terpentine te verwijderen.

Kleurverschil / vergrijzen

Geen enkele plank of balk is hetzelfde en daardoor kan de kleur en structuur verschillen. Hierdoor kan het voorkomen dat er uiteindelijk wat kleurverschil zit in het product dat u met het hout gemaakt heeft. Na toepassing zal het kleurverschil onder invloed van het weer wegtrekken. Na verloop van tijd echter zal - zelfs geïmpregneerd - hout, onder invloed van het ultraviolet in het zonlicht lichter worden en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is een langzaam proces.

Witte en groene vlekken (zoutvlekken)

Bij geïmpregneerd hout kan het lijken alsof er zoutvorming aan de oppervlakte van het hout optreedt. Deze verkleuring van wit en groenachtige plekken ontstaat in combinatie van impregneermiddel en hars. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.

 

Tip! Eenvoudig met een vochtige doek te verwijderen.

Mini boorgaatjes (Pinholes)

Tijdens de groei van een boom dringen sporadisch kleine insecten de boom binnen, op zoek naar voedzame sapstromen. Hierbij boren ze kleine (sub-millimeter) gaatjes in het hout, welke pas zichtbaar worden wanneer het hout wordt verzaagd. Insecten overleven niet in dood hout en vormen dus geen bedreiging voor de duurzaamheid van het hout. Het meest komen pinholes voor in hardhout, maar kan in alle houtsoorten in wisselende hoeveelheid voorkomen.

Naden, noesten en kwasten

Jaarringen, naden en kwasten behoren tot het karakter van het hout. Kwasten en noesten in de stam zijn het gevolg van zijtakken van de boom. De hoeveelheid en het soort kwasten is afhankelijk van de houtsoort. Jaarringen zeggen iets over de leeftijd van de boom.


Tip! Losse noesten of kwasten kunnen altijd met houtlijm opnieuw vastgezet worden.

Bloeden

Met name tropisch hardhout kan vloeistoffen lekken, welke soms wit, rood of bruin van kleur zijn. Deze stoffen zijn ongevaarlijk maar kunnen wel vlekken geven op onderliggend werk of zich vermengen met de aangebrachte verflaag. Het zogenaamde “bloeden” stopt na verloop van tijd vanzelf.


Tip! Werk alleen met goed gedroogd hout. Toch vlekken? Die verdwijnen met de tijd door regen.

Kernhout en spint

Een boom bevat spint- en kernhout. Het kernhout dient voor de stevigheid, terwijl spint de voedingssappen transporteert. Het spint heeft bij sommige houtsoorten, zoals grenen en douglas, een lichtere kleur. Constructiehout bestaat voor een deel uit spint, kleine delen zoals latten en planken kunnen meer spint bevatten. Van nature is spinthout minder duurzaam.

Uitzetten, krimpen en scheurvorming

Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten of krimpen. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan. Over het algemeen is de stelregel; hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe kleiner de droogtescheuren. Het werken van hout gebeurt alleen onder vochtige omstandigheden of ongelijkmatig indrogen van hout.

 

Tip! Bescherm het hout voor verwerking tegen alle weersinvloeden.